Česká chlebová polévka - Czech Bread Soup
06/05/2017 14:11
The word "chleba" you surely know. Did you know that in the past, our great great grandmothers cooked "Chlebová polévka / Bread Soup", the food of the poor? Our ancestors would not throw away food - least of all bread, which they considered to be a gift from God.
I love cooking and I like to try something that I haven't tasted before :-) That's why today I decided to cook "Bread Soup," something typically Czech... with a touch of history ...
Here's the recipe and photo of what I cooked today :-)
Slovo "chleba" jistě znáte. Věděli jste, že v minulosti naše prababičky vařily chlebovou polévku, jídlo chudých?
Naši předkové potraviny nevyhazovali – a ze všeho nejméně chleba, který považovali za Boží dar.
Miluju vaření a ráda zkouším vařit něco nového, co jsem ještě neochutnala :-)
Proto jsem se dnes rozhodla uvařit "Chlebovou polévku", něco typicky českého ... s nádechem historie :-)
Myslím, že se mi povedla (na obrázku)…chuť má jako gulášová polévka bez masa a česneková polévka (česnekačka) dohromady. Pokud máte rádi maso, přidejte si do ní ještě klobásku na kolečka :-)
Posílám recept pro inspiraci:
Chlebová polévka
Ingredience:
1 vejce
1 špetka majoránky
1 lžička sladké papriky
5 krajíců chleba
1 špetka soli
2 dcl mléka
1 velká cibule
1 špetka mletého černého pepře
4 stroužky česneku
1 plátek másla
2 l vody
1 špetka kmínu
1 libeček ze zahrádky :-)
pažitka na dozdobení
Postup přípravy polévky:
5 krajíců chleba (cca 3 dny starého) natrháme na malé kousky i s kůrkou do připraveného hrnce na polévku. Zalijeme vodou (asi 0,5 l vody) a dáme vařit.
Postupně přidáváme 1,5 l vody, 1 velkou cibuli najemno nakrájenou, 4 stroužky česneku - též najemno nakrájené, 1 lžičku sladké papriky, černý pepř, kmín, majoránku dle chuti, libeček ze zahrádky a lehce přisolíme.
Vaříme a občas zamícháme. Nakonec přidáme 1 vejce, 2 dcl mléka, plátek másla, zamícháme a dosolíme ještě dle chuti.
Chlebovou polévku nalijeme na talíř a ozdobíme pažitkou.
Dobrou chuť :-)
P.S. Nejlepší je pažitka a libeček z vlastní zahrádky, dodají polévce skvělou chuť :-)